Субота
20.04.2024
08:34
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Наше опитування
Чи згадуєте Ви шкільне життя?
Всього відповідей: 35
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вільховецька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Україна в 2000 році

В усі часи люди з острахом та надією дивилися на високосні роки, тим паче на роки, що закінчувались декількома  нулями. В1000 році людство чекало кінця світу. 2000 не став винятком. Кожен, залежно від своєї вдачі, очікував або кінця світу, або початку змін в економіці, політиці чи духовного відродження. Кінця світу, дякувати Богу, не відбулося, але рік виявився багатим на події . Тож згадаєм і проаналізуємо разом.

Політичні події і зміни

«Україною ніхто не править» - сказав Л. Кучма і виправив ситуацію , і саме йому вдалося зміцнити президентську гілку влади і поступово зосередити всі важелі правління у своїх руках. Спочатку він сприяв щоб  у грудні 1999 року уряд очолив Голова Національного банку В. Ющенко з яким співпрацювати було легше ніж з попередниками.

Механізм впливу на «неслухняну» Верховну Раду Кучма знайшов дуже швидко. Була висунута ідея Всеукраїнського референдуму, в ході якого народ повинен був висловити свою думку, що до права розпускати Верховну Раду, якщо в ній не буде сформована депутатська більшість чи вона своєчасно не зможе прийняти Державний бюджет.  Пропонувалося скасування депутатської недоторканості та скорочення числа депутатів парламенту з 450 до 300 чоловік. Більшість населення підтримувала ці ідеї, бо необхідність «сильної руки» в той час дуже відчувалась .

Постійні чвари в парламенті між лівими та правими ніяк не сприяли консолідації парламенту. У багатьох виникала думка, що їх треба розігнати. Інстинкт самозбереження депутатів спрацював на відмінно.  Депутатський зал поділився надвоє. Представники національно -–демократичних сил покинули приміщення Верховної Ради і перебралися до Українського Дому і там розпочали засідання 1 лютого 2000 року та у кількості 225 осіб розпочала свою роботу з переобрання керівництва Верховної Ради України. Вперше в українському парламентаризмі з’явилося поняття більшість. Одночасно депутати обрали Головою Верховної Ради І. Плюща, першим заступником – В. Медведчука і заступником – С. Гавриша. Ці події отримали назву «оксамитова революція»

16 квітня референдум відбувся. Переважна більшість населення підтримала винесені пропозиції. Однак конкретного механізму їх імплементації вироблено не було.

Та в принципі і імплементація вже нікого не цікавила. Мільйони витрачені  на проведення референдуму не пропали даремно. Кучма став реальним головою держави. Депутати Верховної Ради більше не претендували на свою першоважливість і стали більш поступливими.

В кінці 200 року було прийнято закон за яким український парламент мав формуватися на пропорційній основі, за списками партій. Л. Кучма наклав «вето» на цей закон мотивуючи загрозою встановлення диктатури однієї з партій.  Але теза про таку загрозу легко спростовується станом речей у Верховній Раді .В 2000році було сформовано13 депутатських фракції і груп. Зрозуміло, що Кучма прагнув збереження «мажоритарки», бо це давало можливість провести « своїх» людей і таким чином контролювати Верховну Раду.  Головний політичний підсумок 2000року -Україною став правити Кучма!!!

«Касетний скандал»

Суспільне несприйняття Леоніда Кучми почалося з оприлюднення 28 листопада 2000 року Олександром Морозом (на той момент — лідером соціалістичної фракції у парламенті) матеріалів, що компрометували Леоніда Кучму як державного діяча та свідчили на користь версії, згідно з якою саме Кучма виступив замовником викрадення та вбивства 16 вересня 2000 року опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Події, які почалися у стінах парламенту (де Мороз вперше презентував записи розмов Кучми з іншими високопосадовцями) і отримали назву «касетного скандалу», дуже швидко перемістились на вулиці Києва.

Перша акція протесту відбулася 15 грудня 2000 року. У акції «Україна без Кучми» брали участь 24 політичні партії та громадські організації, серед них: Соцпартія України, партія Батьківщина, партія «Собор», Українська республіканська партіяпартія «Реформи і порядок»УНА-УНСО, Українська комуністична спілка молоді, Всеукраїнська партія трудящих і інші (як націоналістичні, так і деякі ліві партії). Учасники акції влаштували наметове містечко у центрі Києва з вимогами відставки президента країни й керівників силових відомств, проведення незалежної експертизи у справі зниклого журналіста Георгія Ґонґадзе (гасло «Хочемо правди»).

27 грудня акцію «Україна без Кучми» було тимчасово згорнуто — під приводом реконструкції Майдану Незалежності учасників акції змусили прибрати намети та покинути площу.( Як схоже на потребу встановити «елку» )

 Розкриття справи пов'язаної з вбивством Георгія Гонгадзе став лакмусовим папірцем в українській політиці. Кожен наступний президент намагався спекулювати вказаною проблемою, щоб пропіаритися та мати тиск на промислову групу Медведчука. Як бачимо, віз і нині там.

 Екологія.

 Головною екологічною подією планетарного масштабу стало закриття Чорнобильської атомної станції. 15 грудня 2000 року о 13 годині 17 хвилин за наказом Президента України під час трансляції телемосту Чорнобильська АЕС – Національний палац «Україна» поворотом ключа аварійного захисту (АЗ-5) назавжди зупинений реактор енергоблока №3 Чорнобильської АЕС. Станція припинила генерацію електроенергії.

 Тим самим наша держава здійснила історичний крок по шляху поліпшення екологічної безпеки в усьому світі як раз на порозі третього тисячоліття.

Економічна стратегія четвертого етапу реформування була визначена в 2000 р. у Посланні Президента Л. Кучми "Україна; поступ у XXI століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000-2004pp.". На її основі розроблена урядова програма за назвою "Реформи заради добробуту".

Стратегія розвитку передбачала виведення української економіки на траєкторію сталого розвитку, поєднання політики структурних змін та економічного зростання з активною соціальною політикою держави. Пріоритетами були: утвердження механізмів остаточної стабілізації та пришвидшеного зростання економіки, інноваційний шлях розвитку, грошова приватизація, реформування паливно-енергетичного комплексу, подолання кризових явищ в АПК і утвердження в перспективі високоефективного експортоспроможного сільського господарства, перебудова соціальної сфери.

В 2000 році вперше за роки незалежності починається економічна стабілізація. В сільському господарстві всім членам колгоспів працюючим та пенсіонерам надавалося право вільного виходу з цих підприємств та створення сільськогосподарських кооперативів. Правда цим правом скористалась мала кількість людей. Спрацював комплекс кріпака. Селяни себе погано уявляли без колгоспної системи. Часто – густо односельці оголошували війну тим, хто хотів самостійно господарювати.  В основному вийшли з колгоспів і утворили свої господарства родичі тих, хто мав доступ до колгоспної техніки, пального, добрив. Пересічні селяни самостійно обробляти землю не мали змоги . Заощаджень не стало, кредитів не було, зарплату затримували, або видавали її в натуральному еквіваленті. Умови, що склалися в державі привели до повного руйнування колгоспно – радгоспної системи. 

Церковна політика.

В своїй політиці Л. Кучма підтримав УПЦ Московського патріархату, якій належало 8,5тис парафій. Відповідно УПЦ Київського 2,5 тис парафій, Українська Автокефальна Православна церква -1000, греко – католицька 3,2 релігійних громад.

Великої втрати зазнали віряни греко – католицької церкви

 Помер кардинал Мирослав Іван Любачівський. 14 грудня 2000 року тисячі вірних прийшли віддати йому останню шану.

Новини спорту та культури.

Похвальним став факт, що в 2000 році 2/3 учнів навчались в школах з українською мовою викладання.

3 вересня 2000 року прийшло свято на чоловічу вулицю — у Києві створений популярний російськомовний дівочий музичний гурт ВІА Гра. Чоловіки шаленіли і світ черговий раз переконався- краса велика сила. Українки найвродливіші !!!

Виступ у 2000 році української  збірної на Сіднейській Олімпіаді був дуже вдалим.

Українські спортсмени завоювали на сіднейській Олімпіаді 23 медалі, з них 3 золоті, 10 срібних і 10 бронзових. Олімпійськими чемпіонами стали Яна Клочкова (комплексне плавання на 400 та 800 метрів) і Микола Мільчев у стрільбі.

Отаким я побачила і згадала міленіум. Якщо комусь він здався іншим поділіть враженнями і спогадами.